01.
De activiteiten dragen bij aan de hoofddoelstelling door vluchtelingen, asielzoekers en statushouders voor te bereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt met persoonlijke intakegesprekken, op maat gemaakte CV's en ontwikkelingsplannen, en hulp bij de erkenning van buitenlandse diploma's, waardoor ze beter gepositioneerd zijn voor passend werk.
De hoofdactiviteiten zijn:
- Persoonlijke intake gesprekken om achtergrond, vaardigheden en behoeften in kaart te brengen.
- Opstellen van een duidelijk CV en een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) gericht op passend werk.
- Faciliteren in de herwaardering van in het buitenland behaalde diploma’s.
Voor Vluchtelingen & Asielzoekers:
Dit is een activiteit waarmee Stichting Vluchtelingen Werkintegratie gaat starten. We willen in iedere AZC, reguliere en noodopvang locatie aanwezig zijn. Ons doel is 1 vrijwilliger per locatie te hebben die als aanspreekpunt gaat fungeren, en de activiteiten kan/gaat uitvoeren. Deze vrijwilliger is een bewoner van de opvanglocatie. Dus een vluchteling of een asielzoeker. Vanuit de Stichting Vluchtelingen Werkintegratie gaan we deze vrijwilliger trainen, opleiden en begeleiden, waarbij deze vrijwilliger waardevolle kennis en ervaring kan opdoen, zodat deze later makkelijker een baan kan vinden. De werkzaamheden zijn te vergelijken met die van een recruiter, waar veel openstaande vacatures voor zijn en wij verwachten dat deze vrijwilliger binnen 6 maanden een betaalde baan heeft als recruiter. Daarnaast willen we 1 of meerdere vrijwilligers aanstellen die centraal vanuit het hoofdkantoor die AZC’s en CNO’s gaan ondersteunen die nog geen lokale vrijwilliger heeft.
Een vrijwilliger aanstellen als recruiter is voordelig voor de vrijwilliger, maar heeft ook grote voordelen voor de asielzoekers van de opvanglocatie. Deze hebben een vast aanspreekpunt die vanuit eigen ervaring met ze kan spreken. Deze vrijwilliger maakt onderdeel uit van dezelfde groep en cultuur en kan hierom wellicht meer bereiken dan enkel een ‘buitenstaander’.
Voor Statushouders en Oekraïners:
Dit is een activiteit waarmee Stichting Vluchtelingen Werkintegratie ook gaat starten. Ons doel is enkele vrijwilligers die binnen de Stichting Vluchtelingen Werkintegratie gaan werken en als aanspreekpunt gaan fungeren, en de activiteiten kan/gaan uitvoeren. Deze vrijwilliger is bij voorkeur een statushouder en dient in Nederland te zijn gevestigd. Vanuit de Stichting Vluchtelingen Werkintegratie gaan we deze vrijwilliger trainen, opleiden en begeleiden, waarbij deze vrijwilliger waardevolle kennis en ervaring kan opdoen, zodat deze later makkelijker een baan kan vinden vinden en wij verwachten dat deze vrijwilliger binnen6 maanden een betaalde baan heeft als recruiter. De werkzaamheden zijn te vergelijken met die van een recruiter, waar veel openstaande vacatures voor zijn.
02.
Gratis of gesubsidieerde Nederlandse taal- en cultuurlessen, voornamelijk gericht op communicatie op de werkvloer specifiek voor onze doelgroep, en workshops over de Nederlandse arbeidsmarkt, (werk)cultuur en omgangsvormen, helpen vluchtelingen, asielzoekers en statushouders effectief voor te bereiden op hun integratie en deelname aan de Nederlandse arbeidsmarkt.
De hoofdactiviteiten zijn:
- Gratis of gesubsidieerde Nederlandse taallessen en voornamelijk gericht op communicatie op de werkvloer specifiek voor onze doelgroep.
- Workshops over de Nederlandse arbeidsmarkt, (werk)cultuur en omgangsvormen.
Deze activiteit zal als tweede worden opgestart. In het begin zal het veel meer verwijzen zijn naar bestaande taal- en cultuurlessen en workshops. Maar wij voorzien dat Stichting Vluchtelingen Werkintegratie ook zelf dit geheel of gedeeltelijk zal gaan organiseren, wanneer blijkt dat er geen geschikte en kosteneffectieve oplossingen in de markt zijn.
03.
Workshops voor sollicitatietechnieken en interviewvaardigheden, evenals het faciliteren van gratis of betaalbare certificeringen voor specifieke beroepen, helpen vluchtelingen, asielzoekers en statushouders om hun kansen op werk te vergroten en succesvol te integreren op de Nederlandse arbeidsmarkt.
De hoofdactiviteitenzijn:
- Workshops voor sollicitatietechnieken en interviewvaardigheden.
- Faciliteren van gratis of betaalbare certificeringen voor specifieke beroepen.
Deze activiteit zal ook als tweede worden opgestart. In het begin zal het veel meer verwijzen zijn naar bestaande workshops. Maar wij voorzien dat Stichting Vluchtelingen Werkintegratie ook zelf dit geheel of gedeeltelijk zal gaan organiseren. Voor wat betreft de certificeringen, zal worden verwezen naar bestaande opleidingen & trainingen.
04.
Bij de start van een nieuwe baan is intensieve begeleiding cruciaal om een goede basis te leggen. Voor onze doelgroep, voor wie veel nieuw is, is dit nog belangrijker. Hoewel training en informatie waardevol zijn, blijkt de praktijk vaak anders te zijn. Persoonlijke mentoring en coaching helpen de nieuwe werkenden om zich aan te passen en succesvoller te integreren. Het gaat om de ervaring van de werkende zelf, de collega's en de leidinggevende. Hoe meer passende begeleiding in het begin, hoe groter de kans op een duurzame werkrelatie.
De hoofdactiviteiten zijn:
- Toewijzen van vrijwilligers als mentoren voor persoonlijke begeleiding voor mensen die aan het werk zijn.
- Regelmatige coaching- en begeleiding sessies om voortgang te bespreken en doelen bij te stellen.
Wij verwachten dat er in de tweede helft van 2024 een grote behoefte zal zijn aan mentoring en coaching wanneer mensen beginnen te werken.
05.
Vrijwilligers die werkzaam zijn in een AZC, CNO, of centraal, kunnen als tolk fungeren bij werk gerelateerde activiteiten van de stichting. Dit omvat bijvoorbeeld het ondersteunen bij intakegesprekken met potentiële werkgevers, uitzendbureaus en andere betrokken partijen. Deze werkzaamheden worden uitsluitend uitgevoerd vanuit de opvanglocatie of online, en nooit fysiek op andere locaties, om de privacy van de vrijwilliger te waarborgen; dit sluit aan bij de werkwijze van Vluchtelingenwerk Nederland.
06.
Bedrijfsbezoeken bieden vluchtelingen en asielzoekers de mogelijkheid om direct kennis en inzicht op te doen over de Nederlandse werkcultuur en bedrijfsprocessen. Door deze praktijkervaring krijgen ze een beter begrip van wat er van hen wordt verwacht in een werkomgeving, wat hen helpt om zich sneller en effectiever aan te passen. Daarnaast kunnen ze tijdens deze bezoeken netwerken opbouwen en potentiële werkgevers ontmoeten, wat hun kansen op een meer succesvolle integratie in de arbeidsmarkt vergroot.
De hoofdactiviteiten zijn:
- Organiseren van (gratis) evenementen met lokale werkgevers en bedrijven.
- Faciliteren van kosteloze bedrijfsbezoeken om kennis en inzicht op te doen.
Dit zal per (opvang) locatie verschillend zijn. We zullen hier in de tweede helft van 2024 pilots mee gaan starten.
07.
Samenwerking met lokale overheden, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties is essentieel voor het bevorderen van integratie en economische zelfstandigheid van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Door samen te werken met deze partijen, kan onze stichting een holistische benadering bieden die zowel de professionele als sociale integratie van nieuwkomers bevordert.
De hoofdactiviteiten zijn:
- Samenwerken met lokale overheden, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties.
Het organiseren van gemeenschapsgerichte evenementen bevordert sociale integratie door vluchtelingen, asielzoekers en statushouders in contact te brengen met lokale gemeenschappen. Deze evenementen bieden een platform voor interactie en uitwisseling tussen verschillende culturen, wat wederzijds begrip en respect vergroot. Daarnaast helpen ze bij het opbouwen van sociale netwerken en relaties, waardoor zij zich meer thuis voelen en sneller integreren. Door samen te werken aan gemeenschappelijke doelen en activiteiten, worden barrières afgebroken en ontstaat er een gevoel van saamhorigheid en gemeenschap.
De hoofdactiviteiten zijn:
- Organiseren van gemeenschapsgerichte evenementen om sociale integratie te bevorderen.
Dit zal per (opvang) locatie verschillend zijn. We zullen hier in de loop van 2024 in pilots mee gaan starten.
08.
Actief zoeken naar donaties, subsidies en fondsen om de activiteiten te financieren, en transparante communicatie met donoren en subsidiegevers over de impact en resultaten, zorgen ervoor dat de stichting duurzame financiële middelen heeft en vertrouwen opbouwt bij haar ondersteuners.
De hoofdactiviteiten zijn:
- Actief zoeken naar donaties, subsidies, en fondsen om de activiteiten te financieren.
- Transparante communicatie met donoren en subsidiegevers over de impact en resultaten.
We zullen direct starten met fondsenwerving, donaties, en subsidies.